Autonoom

Overal in de kunsten rommelt het. Donderdag leidde ik een mooi gesprek over de wederzijdse inspiratie van kunstenaarschap en ondernemerschap, voor het Centrum voor Beeldende Kunst in Utrecht. Hoop en vrees, woede en vermetele slimheid wisselden elkaar af.

Jaap Wils van Research voor Beleid bracht interessant cijfermateriaal over de inkomens van beeldend kunstenaars. 80% van zijn gemiddelde inkomen komt uit de markt, 20% van subsidie. Van een infuus blijkt geen sprake. Van een vetpot trouwens ook niet. Veel kunstenaars kennen het leven onder het bestaansminimum. Op mijn vraag wie overwoog om te stoppen, ging maar 1 vinger omhoog. Maar misschien was die dame gewoon eerlijk.

Ondernemerschap is niet een kwestie van marketing bedrijven of de juiste prijs vragen. Het raakt aan de kern van je kunstenaarschap – dat kon je concluderen op tweederde van het gesprek. Hans Venhuizen was aangeschoven: hij maakt spel van ruimtelijke ordening, doet artistiek onderzoek met burgers en nog een hele hoop handige maar lastig te plaatsen diensten. ‘Maar zo ben je toch geen autonoom kunstenaar meer?!’ kreeg hij te horen. Dat beaamde hij volmondig. Sterker nog: ‘Ik noem mezelf juist helemaal niet kunstenaar, dat maakt me onafhankelijk.’ Een fascinerende omkering: artistieke autonomie kan prima zonder de titel ‘kunstenaar’. Precies het soort ideeën dat deze tijd nodig heeft, schat ik.

Het gesprek vond plaats in de tentoonstelling Kunst moet Rollen, samengesteld door curator Elias Tieleman. Het is nog twee weken; ga hem zien, aan de Plompetorengracht 4. Een bezoek past in een middagpauze.

(Op de foto: een spel van Hans Venhuizen in De Paviljoens in Almere. Foto: Gert Jan van Rooij)

Advertentie

Een gedachte over “Autonoom

  1. Leuk verhaal.
    Kunstenaars zien zichzelf wel vaak als bedreigde diersoort. Vind ik altijd gek. als je ervoor kiest om je nergens iets van aan te trekken, waarom zou je anderen dan vragen om geld daarvoor? Ook een hofnar weet dat hij een broodheer heeft.
    Deze Venhuizen heeft het goed begrepen. Kunst heeft ook veel meer impact als je er even niet op verdacht bent. Zonder aankondiging dat er iets autonooms staat te gebeuren bv.

    En die dat artistiek ondernemerschap de kern van je kunstenaarschap bepaalt, dat werd er vast niet bijgezegd in die cursussen ondernemerschap voor kunstenaars.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s