Paard & haas

‘Het is net in de spiegel kijken. Je weet wat je gaat zien. Maar toch valt het altijd weer tegen’

Zegt Liesel, een van de personages uit FREETOWN, een hilarisch-tragisch stuk van Rob de Graaf, gemaakt door toneelgroep Dood Paard. Het stond afgelopen week op het Nederlands Theaterfestival  als een van de tien beste stukken van het afgelopen seizoen. Wat ze bedoelde moet je zelf gaan zien; ze hernemen het in januari. Ik dacht, dit gaat ook over dit stuk zelf. Althans over iets wat theater geweldig EN afschrikwekkend maakt: het zet de spot op de dingen die je liever niet ziet aan jezelf, inclusief de hypocrisie, de paradoxen, de sluimerende gekte onder het oppervlak. Niet dat we als geslagen honden de nacht in werden gestuurd – daarvoor was er teveel gelachen. En daarvoor hebben Manja Topper van Dood Paard en Rob de Graaf ook teveel mededogen. Bleek ook in het mooie geconcentreerde nagesprek dat ik met hen en het publiek had.

Aan volle zalen geen gebrek deze editie van TF. 28.000 verkochte kaarten in tien dagen. Dat is goed. De sfeer was nog beter. Het was na alle duistere berichten en protesten van voor de zomer blijkbaar tijd voor een terugkeer naar de core business: schoonheid, inventiviteit, waarheid, plezier.

Voor zalen vol gepassioneerd publiek hoef je niet op de knieën en hoef je het ze ook niet gemakkelijk te maken. Legde theatermaker Jeroen de Man uit aan de haas op de foto, tijdens A date in the dark, het programma dat ik maakte met Stefanie Hakkesteegt en Carolien Labib. Maar dan wel graag in een schoon theater, zonder rijen, bleek uit een ander gesprek die avond. Genoeg om op te kauwen, de komende tijd.

 

Advertentie

2 gedachtes over “Paard & haas

  1. Jammer dat ik ‘a date in the dark’ moest missen. Zou dat gepassioneerde publiek een onbedoeld bij-effect van de bezuinigingsdrift zijn? Mooie paradox.

  2. Gepassioneerd publiek is vaak een bij-effect van goed theater.
    Onder de acteurs, makers en producers extra veel passie dit jaar.
    Dat zou zomaar kunnen liggen aan de bezuinigingswoede.
    Ergens tussen dansen op de vulkaan en voorwaarts mars in, zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s