It’s not about Halbe

Nieuwsgierig naar zijn opvattingen over de verpletterende wezenloosheid van de kabinetsplannen voor de cultuur maakte ik een praatje met de dichtstbijzijnde CDA-er. Hij (20-er, medium user in cultuurmarketingtermen) verbaasde me, irriteerde me en leerde me een en ander.

Les 1: als je van cultuur houdt, dan houd je nog niet van de cultuursector.

Les 2: buiten de direct betrokkenen hebben mensen geen idee van wat de bezuinigingen betekenen – al lezen ze de krant, al zijn ze politiek actief.

Les 3: De Schreeuw om Cultuur heeft het beeld van de cultuursector geen goed gedaan. De ‘kunstenaar als slachtoffer’ legitimeert de gedachte dat de cultuur wel een opfrisbeurt kan gebruiken

N=1, dat is waar. Tegelijk heb ik het idee dat mensen uit de kunsten nog steeds moeten wennen aan het idee dat ze zo weinig vrienden hebben in het land, zelfs onder het eigen publiek. Wat een deel van de frustratie en woede op dit moment verklaart. De term opfrisbeurt van twee zinnen hiervoor verzin ik overigens niet, dat is het woord dat mijn CDA-er zelf gebruikte, om de bezuinigingen van 200 miljoen aan te duiden.

Ik ben benieuwd naar wat dit gezelschap gaat zeggen volgende week maandag, als de hoorzitting over de kabinetsplannen plaats vindt. Ik ben benieuwd wat de oppositie doet als er gestemd gaat worden. Maar waar het natuurlijk om gaat is wie van de CDA-ers, VVD-ers en PVV-ers met de moties van de oppositie mee gaat stemmen. Want je zou het bijna vergeten: als de cultuur bijna een kwart van haar inkomsten moet inleveren, is dat nog altijd een democratisch besluit.

Ik hoop van harte dat er geen Tahrir-tentenkampjes verrijzen op het Binnenhof, zoals het blad TM suggereerde. Ik hoop ook dat de term ‘Halbe de Sloper’ geen gemeengoed wordt (hoe kan een middelmatige VVD-politicus in zijn eentje ‘de kunst’ ‘slopen’? Beetje meer zelfvertrouwen mensen!) Ik hoop vooral op eigenwijze cultuurvrienden onder de rechtse parlementariërs. Als ze er zijn, staan hier, hier en hier hun adressen.

Les 4, dat is de moeilijkste trouwens: blijven praten met je tegenstander.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s