Big Ideas

Thom Yorke van Radiohead is een vaste leverancier van illusieloze wijsheid. Niet in boekjes maar in meeslepende dwarse liederen. ‘Just because you feel it, doesn’t mean it’s there’, zingt hij bijvoorbeeld in There There. Maar ook, in Nude: ‘Don’t get any big ideas – they’re not gonna happen’ en even later in hetzelfde nummer: ‘Now that you found it, it’s gone, now that you feel it, you don’t’.

Het lijkt overdreven zwartgallig soms, het wereldbeeld van Thom. Maar dat grote ideeën verdwijnen als je ze probeert te pakken en dat je gevoel je in de steek laat als je dichterbij ze komt, dat is een fact of life. Illusieloze wijsheid, ik zei het al.

In een gesprek tussen een gedreven visionair en een zoekend-nuchtere begin dertiger gisteren tijdens een discussie over de werknemer van de toekomst in Amsterdam, moest ik even aan Thom Yorke denken. De visionair schilderde natuurlijk een heroïsch mensbeeld en wilde de beste van de wereld worden. Hij sprak de dertiger er zelfs op aan – waar is je passie, je missie?! Maar hoe meer big ideas er over tafel vlogen, des te meer steeg de nuchtere kijk van de dertiger in waarde. Weten wat je niet weet, stap voor stap groeien (van civiel techneut naar bruggenbouwer tussen mensen) – die dingen leken ineens duurzamer, steviger dan de wereldomspannende ambities van het bedrijf van de visionair.

Dat vond niet iedereen in de zaal trouwens. Maar gek genoeg houdt ook niet iedereen van Radiohead.

(op de foto: Battery Park in New York, waar ik twee weken geleden was. Over het waarom en hoe, en wat voor big ideas ik daar weer van heb gekregen, kom ik nog te spreken hier)

Advertentie

Een gedachte over “Big Ideas

  1. Ik hou niet zo van Radiohead, maar onderschrijf jouw waarneming ten volle. Er zijn Grote Plannen, en er is realiteitszin. Dat laatste is echt iets anders dan cynisme, en ook iets anders dan ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’.
    Tot ziens! Klaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s