Eigentijdse held

Is een ZZP-er eigenlijk wel een ondernemer?

Ik dacht altijd van wel. De Belastingdienst vraagt immers aan je: mag jij ‘nee’ zeggen tegen een opdrachtgever. Als je dan ‘ja’ invult, dan ontzeg je je de warme zorg van een werkgever, maar win je de soms gure vrijheid van het onversneden ondernemerschap. Maar, zei Ewald Smits vandaag tegen me: een ZZP-er bouwt niks. Hij laat niks groeien, behalve zijn persoonlijke ontwikkeling. Zijn oordeel (en hij is hoofdredacteur van Sprout, fris geschoren ondernemersblad): ZZP-ers zijn geen ondernemers. Ze zijn vooral niet-in-loondienst.

Ik ben blij dat ik hem heb gevraagd om aan te schuiven in Amsterdam Bright City op de Zuidas op 6 juni. Dan hebben we het onder leiding van Jeroen Smit over de vraag of de werknemer van de toekomst ondernemer is. Van organisaties die hun mensen de flexibiliteit in dumpen via intern ondernemerschap  naar het vraagstuk hoe de huidige generatie twintigers naar hun eigen werktoekomst kijkt. Salem Samhoud – bedrijvenbouwer en kwade genius voor veel ZZP-ers en Karin Daleboudt, de management developer van Yacht komen ook.

En ik, de interim-programmamaker van VUconnected, die ondertussen gewoon ZZP-er is, vindt de gedachte wennen: wat nou geen ondernemer?! Wat me op de volgende vraag brengt: waaraan dankt de ondernemer nou toch z’n eigentijdse heldenstatus?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s