Goed goed nieuws

Goed nieuws mis je vaak omdat je wacht op het verkeerde goede nieuws. Wijze gedachten! op de terugweg uit Almere, afgelopen donderdag. Daar mocht ik met vier ‘jonge’ architecten praten over hun vak, hun richting, hun ondernemerschap. Het Jaarboek Architectuur in Nederland werd er namelijk gedoopt – meer precies in de meeslepende Nieuwe Bibliotheek (van Meyer en Van Schooten zeg je er dan bij als het over architectuur gaat, maar eigenlijk van de Almeerders natuurlijk).

Koop dat boek, maak ik reclame, want het is misschien wel het spannendste Jaarboek in jaren. De grote pre-crisis opdrachten zijn zo’n beetje op, bouwers en ontwerpers hebben een doorlopend moeilijke tijd en toch wordt er gedacht, getekend, gebouwd, geschapen. Wat levert dat op? Een kubus van hout bijvoorbeeld. Zelf in te richten als atelier. Of als bedrijfsruimte, of als huis. Bedacht door Onix, je ziet het op de foto (van Peter de Kan). Of een oud huis in een achterstandswijk, totaal op de kop gezet, gevaarlijk leuk gemaakt, door ZECC uit Utrecht.

Het werd een opgewekt en opwekkend gesprek, met die architecten. Misschien wel doordat het eens niet ging over wachten op het goede nieuws dat de crisis eindelijk is afgelopen (die gaat misschien wel nooit meer over). Maar wel over wat er nu gebeurt, hoe architecten nu hun werk doen, nieuwe wegen zoeken. En ook nog steeds over de grootse ideeën en het energiek pragmatisme waar Nederlandse architecten het patent op hebben.

Het goede goede nieuws: goed blijven kijken.

(‘Jonge’ architecten – het staat tussen aanhalingstekens. Bouwkunst houd je blijkbaar jong, ze waren geboren tussen ’61 en ’72…)

Advertentie

Een gedachte over “Goed goed nieuws

  1. ha Patrick,
    Goed blog!
    Ik zag je tweet over je laatste post. Moet je wel even de URL in de tweet plakken, kan ik er meteen heen. Ach, beginners he? Echt terrasweertje trouwens… 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s