Stad van taal

We begonnen, gisteren in de Rode Hoed, met een gesprek over duizenden woningen, over groene lobben, eilanden, bruggen, over de stad kortom. Aan tafel en in de zaal zaten planologen, ontwerpers, beleidsmensen, bewoners, actievoerders en twee bestuurders; het onderwerp was de stedenbouwkundige ontwikkeling van Amsterdam, Almere en de Zaanstreek. Maar aan het eind van de avond hadden we het vooral over taal. Maar misschien was het van meet af aan een woordenspel en kwamen we daar gaandeweg pas achter. Dit kan ook: steden beginnen als taal, en als je dus nieuwe steden wilt bouwen, moet je eerst een nieuwe taal bedenken. Stedenbouwers als taalkunstenaars; planologen als grammatici.

Hoe klinkt Almere 2.0? Organisch. Stap voor stap. Adaptief plannen. Metropolitane milieus. De Almeerse School. Eerst heette Almere 2.0 trouwens De Schaalsprong. Het plan is hetzelfde gebleven.

Waar we ook achter kwamen: we weten weinig over de toekomst, maar moeten met die kennis wel idioot complexe besluiten nemen. Je zult maar gekozen vertegenwoordiger zijn. Ze bleven er kalm onder. Al was het extra sympathiek dat een van twee aanwezige bestuurders publiekelijk vaststeldemet hoeveel onzekerheid hij werkt.

Almere 2.0, Amsterdam 2040: steden van taal. Let goed op; ze zijn van steen voor je het weet.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s