De busparadox

Voor ingewikkelde problemen komt de oplossing vaak in de vorm van een paradox. Wat doe je tegen geweld in het openbaar vervoer? De ene buschauffeur zegt: scherm de bestuurder af, met zwaar, kogelwerend glas. De andere zegt: wees weer een gastheer, kleed je bus aan, zorg dat mensen zich thuis voelen. In beide antwoorden zit waarde. Maar hoe combineer je ze? Het laat (voor de zoveelste keer) zien dat veiligheidsvragen zich niet lenen voor stoere eenduidigheid.

Het voorbeeld van de buschauffeurs komt van maakhetveilig.nl, de site van een project om het werk van mensen met een publieke taak veiliger te maken. Samen met mijn vrienden van Bureau KLB heb ik daar dit najaar aan gewerkt. We gingen, onder andere met die website, op zoek naar ideeën om het werk van brandweerlieden en baliemedewerkers, buschauffeurs en ambulancebemanning veiliger te maken – bedacht en getest door de doelgroep zelf. ‘Crowdsourcing’ noemt onze opdrachtgever, het ministerie van Binnenlandse Zaken dat. Maak de ‘crowd’ tot ‘source’ – dat was de opgave.

De gedachte dat de brandweerman deel uitmaakt van dezelfde crowd als de conducteur of de receptioniste van het ziekenhuis was tamelijk nieuw. Net als de verwachting dat die mensen in hun vrije tijd (het gros zit natuurlijk niet achter een computer op hun werk) hun idee zouden willen delen met onbekende, ‘nieuwe’, collega’s. Maar het resultaat was goed: 120 unieke ideeën, in twee maanden. Plus een flink aantal dat actief wordt ‘geadopteerd’  door werkgevers.

Je kunt niet meer posten op de site, maar nog wel kijken. De paradoxen zijn niet van de lucht.

Een ander ding dat ik ontdekte tijdens de campagne: werkende ideeën, van het type dat paradoxen oplost, ontstaan op de werkvloer. Aandachtig uitproberen, goed kijken, doen en denken combineren, daar gaat het om. Binnenlandse Zaken wil meer gaan crowdsourcen. Ook dat is een goed idee.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s